O Franjevačkom pravilu nakon 800 godina

Na spomendan svete Cecilije, 22. studenoga 2023., u samostanu svetog Petra i Pavla na Gorici u Livnu upriličena je redovna mjesečna rekolekcija. Sudjelovala su braća franjevci livanjskog distrikta te postulanti Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Ovomjesečni susret predvodio je fra Ivan Landeka, meštar novaka Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije. Dobrodošlicu nazočnoj braći iz samostana i distrikta, kao i predvoditelju duhovne obnove zaželio je gorički gvardijan fra Marko Ešegović.

Fra Ivan Landeka je održao predavanje na temu franjevačkog pravila. Naime, franjevačko je pravilo potvrđeno točno prije 800 godina te je, iako je oblikovano 1223. godine, još uvijek izrazito aktualno. Tijekom svog izlaganja, fra Ivan je pobliže objasnio povijest nastanka Pravila i njegov sadržaj koji je usko vezan uz: molitvu, post, rad i bratsku ljubav. Usporedio je razlike između pravila iz 1221. i 1223. godine. Naglasak je stavio na bratsku ljubav kao najbolji način propovijedanja.

Nakon kratke pauze braća su se zaputili u crkvu gdje je proslavljeno sveto misno slavlje. Svetu je misu predvodio fra Ivan Landeka te se u svojoj propovijedi nadovezao na današnje evanđelje ističući kako nas je Isus pozvao da iskoristimo svoje darove kako bi ih umnožili.

Na misi su također sudjelovali i postulanti koji su čitanjem, ministriranjem te pjevanjem i sviranjem obogatili ovu gozbu ljubavi.

Rekolekcija je završila zajedničkim objedom nakon kojeg je uslijedilo bratsko druženje.

Tekst i fotografije: Anto Ćošković

Podijelite: