Obljetnica posvete Srcu Isusovu

U subotu 1. lipnja 2024. sestre Služavke Malog Isusa Splitske provincije sv. Josipa proslavile su u Livnu 50. obljetnicu posvete svoje redovničke zajednice Srcu Isusovu. Program se sastojao od molitvenih točaka održanih u sestarskom samostanu – duhovnom centru „Kuća djeteta Isusa“ u Žabljaku i Franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici.

Šezdesetak sestara – na čelu s provincijskom glavaricom s. M. Terezijom Pervan, vrhovnom glavaricom s. M. Marijom Banić u čijoj je pratnji došla i savjetnica i ekonoma s. M. Vedrana Krstičević –  u samostanskoj crkvi na Gorici dočekao je gvardijan fra Marko Ešegović, te im uputio  riječi dobrodošlice predstavljajući u kratkim crtama povijest franjevačke prisutnost na Gorici. Zatim je uslijedila svečana sveta misa koju je predslavio gorički gvardijan fra Marko uz koncelebraciju fra Domagoja Šimića, gvardijana na Petrićevcu, u Banjoj Luci. Svetom misnom slavlju pridružili su se i banjolučki hodočasnici predvođenim sa njihovim gvardijanom.

Fra Marko je u svojoj homiliji – osvrćući se na sestarsku posvetu Srcu Isusovu – podsjetio na molitvu Vjerovanja u kojoj govorimo da „vjerujemo u uskrsnuće tijela“ te istaknuo kako je Isus Krist uskrsnuo svojim tijelom, što znači i svojim srcem koje još uvijek kuca za ovaj svijet. Naglasak je stavio na pronalaženje puta kojim ćemo se približiti Srcu Isusovu. Posebno je istaknuo sliku Isusa koji stoji pred vratima koja nemaju kvaku a koja simboliziraju naše srce koje trebamo sami otvoriti za Krista kako bi mogao u nju ući. Citatom: „Ako danas glas mu čujete ne budite srca tvrda“ poručio je koliko je važno osluškivati Božji poziv, kojeg trebamo prepoznati.

Na koncu svete mise, prije završnog blagoslova, riječi zahvale, pozdrava i čestitke uputila je provincijska glavarica sestra M. Terezija. U svom je govoru pozdravila sve prisutne na ovoj sv. misi, posebno hodočasnike iz Banje Luke među kojima su bile i sestre Misionarke Ljubavi. Posebnu je zahvalu uputila samostanskoj zajednici na čelu s gvardijanom fra Markom, kao i postulantima Bosne Srebrene koje su ovo misno slavlje uzveličali svojim pjevanjem uz orgulje.

Kao uspomenu na ovaj dan i obljetnicu sestre su darovale gvardijanu jednu zelenu misnicu.

Nakon svetog misnog slavlja uslijedilo je zajedničko fotografiranje te posjet Franjevačkom muzeju i galeriji.

Ilija Bilanović

Podijelite: