Prvi zavjeti s. Rahele

„Promisli jesi li propustio učiniti još ponešto dobroga, jer vrijeme brzo prolazi“!

Ovu misao uputio je vjernicima okupljenima u crkvi svetih Petra i Pavla na nedjeljnoj misi prvoga listopadskog dana gorički gvardijan fra Marko Ešegović. Izgovorio ju je u prigodi čestitke upućene Mateji Mihaljević prilikom polaganja njezinih prvih zavjeta.  Mateja je članica Družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja i članica Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina. Rođena je 9. veljače 1995. godine u Splitu, krštena u župi svetog Mihovila u Tomislavgradu gdje je završila opću gimnaziju. Diplomirala je teologiju na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. U Livnu je kandidaturu provela u samostanu Krista Kralja, u postulaturu je primljena 2021. a u novicijat 2022. godine. Danas je na euharistijskom slavlju s obredom zavjetovanja u crkvi Svetih Petra i Pavla na Gorici u Livnu dala svoje prve zavjete i postala časna sestra franjevka s redovničkim imenom sestra Rahela.

„Ja, sestra Rahela Mihaljević, potaknuta božanskim nadahnućem, želim što vjernije slijediti evanđelje stopama Gospodina našega Isusa Krista“, kazala je Mateja dajući zavjete pred brojnim vjernicima i članovima svoje obitelji, a predala ih je provincijskoj predstojnici s. Željki Dramac, uz susvjedočenje dviju svečano zavjetovanih sestara: s. Mire Bliznac i s. Ane Antolović. Nakon primljenih zavjeta provincijska predstojnica s. Željka je kazala s. Raheli da je kroz novicijat naučila živjeti pravilo trećeg samostanskog reda braće i sestara svetoga Franje, što znači obdržavati sveto evanđelje Gospodina našega Isusa Krista živeći u poslušnosti, čistoći i siromaštvu.

U jednakom tonu i sličnih misli govorio je u nadahnutoj propovijedi profesor na franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Bruno Ćubela, koji je predvodio euharistijsko slavlje s obredom zavjetovanja. Obraćajući se napose sestri Raheli, fra Bruno je kazao kako joj se danas nudi prilika naučiti dragovoljno prigrliti Kristovo siromaštvo po primjeru sv. Franje. Nadalje je kazao da biti siromašan po Kristovu primjeru znači jednostavno biti nenavezan na materijalno i da je potrebno životom pokazati da je pravo bogatstvo u zgrtanju dobrih djela za nebo.

Današnjim prvim zavjetima s. Rahele svjedočile su brojne sestre franjevke, njezine odgojiteljice te brojni vjernici livanjskog i tomislavgradskog kraja. Uz rodbinu slavlju su nazočili i roditelji s. Rahele, majka Ružica i otac Ivan, te sestre Marija i Ivana i brat blizanac Marko. Na svetoj misi pjevali su članovi Goričkog zbora zajedno s brojnim časnim sestrama franjevkama pristiglim u Livno na današnju veliku i važnu svečanost za cijelu crkvenu zajednicu. Zborom je ravnala s. Jelica Dolić a posebnu notu svečanosti dao je postulant Marko Spajić orguljaškom pratnjom.

Tekst: Silvija Brčić

Fotografije: sestra Matea Subašić

Podijelite: