Zašto doći pred Presveti?

Divljenje Božjim djelima i čežnja za upoznavanje Boga! Ovim dvjema mislima možemo približiti pobožnost klanjanja koje se redovito organizira u crkvi svetih Petra i Pavla na Gorici. Svakog trećeg četvrtka u mjesecu gorička crkva u večernjim satima mjesto je posebne tišine i spokoja, posebnog sjaja kada se uistinu nalazimo ispred Isusa Krista.

Gorički postulanti Marin, Ante, Luka, Ilija i Marko pripremaju tekstove meditacija te pomno biraju skladbe koje će se izvoditi. Tako je bilo i u četvrtak navečer, 21. ožujka 2024., prve proljetne večeri u samostanskoj crkvi. Vjernici su klečeći pred Presvetim oltarskim sakramentom otvorenog srca molili i razmatrali, rasli duhom što je puno potrebnije od izvanjskog rasta. Posebno u vrijeme, pred blagdan Uskrsa, pred Veliki tjedan kada bi svaki vjernik ponaosob trebao spoznati i na svoj način doživjeti osudu, patnju, bol i uskrsnuće Gospodinovo.

Zorno je prikazan tjedan koji je pred nama kroz posebne meditacije goričkih postulanata Luke, Marina i Ante. Približili su vjernicima slavni Isusov ulazak u Jeruzalem, Cvjetnicu, govorili o Posljednjoj Isusovoj večeri i Velikom četvrtku te na koncu o najznačajnijem događaju u povijesti čovječanstva, uskrsnuću i Velikoj suboti. U meditaciji o Velikom petku pridružila im se članica Goričkog zbora Silvija Brčić.

Sve je bilo popraćeno posebno biranim pjesmama i pjevanjem i sviranjem, Ilije, Luke i Marka. Sinoć je sviranjem i pjevanjem sudjelovala i Marta Rimac. Klanjanje pred Presvetim predvodio je gvardijan fra Marko Ešegović. Uvijek ima poteškoća na životnom putu pred kojima padamo. No, važno je s pogledom na križ ustati se i krenuti dalje. Svakako budite dio uranjanja u mir i tišinu pred Presvetim oltarskim sakramentom svakog trećeg četvrtka u mjesecu u livanjskoj Gorici.

Podijelite: